La fotofarmacologia es basa en el desenvolupament de fàrmacs sensibles a la llum que permeten activar-los on, quan i amb la intensitat necessària.

 

La fotofarmacologia és una àrea emergent de la ciència que es basa en el desenvolupament de fàrmacs fotosensibles, és a dir, fàrmacs activables amb la llum. Aquesta tecnologia innovadora combina els fàrmacs amb molècules que fan d’interruptors i en modifiquen l’estructura, i per tant l’activitat biològica, amb la llum. Aquesta modulació permet activar els fàrmacs en el lloc, moment i intensitat desitjada, focalitzant l’acció d’aquests i evitant efectes secundaris per la seva acció no desitjada en altres teixits.

El grup de recerca en Neurofarmacologia i Dolor de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i l’Institut de Neurociències (UBNeuro) de la Universitat de Barcelona (UB), liderat pel Dr. Francisco Ciruela, acaba de presentar un derivat fotoactivable de la morfina en col·laboració amb el grup MCS liderat pel Dr. Amadeu Llebaria del Institut de Química avançada de Catalunya (IQAC-CSIC). A més, l’IDIBEL ha desenvolupat un fotofàrmac per tractar localment la psoriasi en col·laboració amb el professor Prof. Kenneth Jacobson (NIDDK, NIH, Bethesda, USA),  i un derivat fotocommutable de l’adenosina que permet estudiar la transmissió del dolor, en colaboración con el Prof. Dirk Trauner de la New York University.

Una morfina no addictiva

La morfina, i els derivats dels opiacis, actualment són els tractaments més potents per pal·liar el dolor. Tot i que es tracta de medicaments molt efectius, la majoria presenten greus efectes secundaris com l’addició i la dependència, a més, els pacients poden desenvolupar tolerància als seus efectes analgèsics obligant a augmentar la dosi. A Estat Units es calcula que cada any moren més de 70.000 persones a conseqüència d’una sobredosi per opiacis, i és que el 30% dels pacients als quals se’ls recepta opiacis no els prenen en les pautes adequades, això fa que un 10% dels pacients acabi desenvolupant dependència al medicament.

L’equip del Dr. Ciruela, en col·laboració amb el Dr. Amadeu Llebaria (IQAC-CSIC, Barcelona), han dissenyat, sintetitzat i caracteritzat un derivat fotosensible de la morfina que es pot activar localment, amb gran precisió, a través de la llum. Aquesta morfina ha evidenciat tenir efecte analgèsic en ratolins. Addicionalment, l’activació remota i local d’aquest compost ha demostrat evitar la tolerància a l’efecte analgèsic i l’aparició de dependència al medicament. El treball ha estat publicat a la revista British Journal of Pharmacology.

La fotofarmacologia ens ha permès crear una aproximació terapèutica basada en opiacis amb una relació risc-benefici molt òptima -declara el Dr. Ciruela-, la morfina fotosensible ha demostrat una eficàcia analgèsica igual que l’original però evitant l’addició, la tolerància i els efectes secundaris generals que solen causar els derivats dels opiacis“.

 

Informació completa en aquest enllaç.

IDIBELL Comunicació

IQAC-CSIC Comunicació